Gutpintér Örömborászat - röviden a kezdetektől

Hogy miért Örömborászat? Mert a borkészítés számunkra az egyik legnagyobb öröm! Felüdülést jelent a hétköznapok szellemi megterhelése után kétkezi munkát végezni a szőlőben, elvonulni a pincébe és alkotni valamit, amivel elégedett mosolyt csalhatunk fogyasztóink arcára.

Mit jelent számunkra a birtok? Ez a mesebeli hely családi örökség, történetünk bölcsője, lehetőségek tárháza és a nyugalom szigete. Elvarázsol páratlan éjszakai csillagos égboltjával, mély csöndjével, örökzöld erdejével, madarainak énekével és a tűz ropogásával.

Célunk:

  • minél több emberrel megosztani örömünket a bor készítése és fogyasztása kapcsán;
  • a hátrányos piaci megítélés ellenére megmutatni, hogy létezik minőségi alföldi bor;
  • öregbíteni szeretett Csongrádi borvidékünk hírnevét, részt venni annak fellendítésében
  • fajta kísérleteink segítségével megtalálni a"jól teljesítő" szőlőfajtákat
  • fogyasztóinkat alázattal és tisztességgel kiszolgálni;
  • tanyánkon megélt élményeink által megismertetni a falusi életérzést, hogy más is erőt gyűjthessen ezekből a rohanó hétköznapokhoz;
  • továbbörökíteni hagyományainkat és értékeinket;
  • csökkentsük környezeti lábnyomunkat 

Majd’ egy hektár Kékfrankos szőlőn és egy 1000mes kísérleti ültetvényen folyik a gazdálkodás jelenleg. Az első évjárat 2013-ban született, a 2015-ös évjáratból már jutott csongrádi, majd Duna- Borrégiós borversenyre is, ahol a vörösök aranyérmet szereztek. 2016-os csongrádi borfesztiválon a vendégek igen jól fogadták a borvidék új színfoltját. A 2018-as csongrádi borfesztivál legjobb rozé bora díját pincészetünk kapta. 

Egyelőre kizárólag kékfrankosból készül kereskedelmi mennyiségben bor, azonban folyamatosan vannak kísérletek más potenciális fajtákkal is.

2018-ban már két új pécsi nemesítésű Kadarka klónból, Kékoportóból és Arany Sárfehérből is szüreteltünk!

Valljuk, hogy a terméskorlátozás, tápanyagellátás, megfelelő zöldmunka, pincehigiénia és technológia magas minőséghez vezet. Folyamatosan tovább fejlődünk minőség terén ezért kínálatunkban már találunk spontán erjesztett tételeket és általánosan jellemző az alacsony kénhasználat és az adalékanyagok mellőzése. Szőlő munkáink során igyekszünk a legtermészetközelibb művelésmódot alkalmazni, kísérleti ültetvényünket már a biodinamikus elvek szerint műveljük!

Borvidékünk, adottságaink kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy a mindennapok csúcsborait tudjuk önnek kínálni!

Egészségükre!

Webáruház készítés